top of page
Search

A felejtés virágai - Harrison's flowers - Filmajánló

A felejtés virágai című film az 1991-ben kirobbant balkáni háborúba enged betekintést. A történet főszereplője Harrison Lloyd (David Strathairn) Pulitzer-díjas fotográfus, 1991. októberében utazik Jugoszláviába, hogy tudósítson az ottani eseményekről. Az egyre erősödő zavargások közepette Lloydnak nyoma vész Horvátországban. Fotós kollégái Yeager és Kyle egy idő után feladják a keresését. Lloydot eltűntnek nyilvánítják, majd az Amerikai Sajtóintézet bejelenti halálhírét.

Elias Koteas, Andie MacDowell, David Strathairn, Brendan Gleeson, Harrison's flowers movie
Elias Koteas, Andie MacDowell, David Strathairn, Brendan Gleeson

Felesége Sarah (Andie MacDowell) azonban ebbe nem akar beletörődni, és úgy határoz, hogy megkeresi férjét. Otthon hagyja két gyerekét és a háborús övezetbe utazik, ahol találkozik Lloyd társaival. Megindul a keresés a férje után ebben a kilátástalan helyzetben. A film egy szerelmi történet, amely a háború borzalmaiba is betekintést enged, és hitelesen, életszerűen mutatja be, annak borzalmait. Ez a háború, amely a II. világháború óta az egyik legvéresebb konfliktus volt, amely nem messze zajlott határainktól.


Részlet a filmből

Ajánlom a filmet azoknak, akik szeretnék jobban megismerni ezt a nem túl távoli történelmi eseményt és elgondolkodni annak borzalmain. Akik szeretnének belelátni azoknak a fotósoknak a életébe, tetteibe, akik átélték mindezt és saját életüket kockáztatták, azért, hogy tudósításaikkal felhívják a világ figyelmét a történtekre. Bár a háború valós események alapján lett megmintázva, Lloyd karakter kitalált karakter. Ám ez mit sem von le a film mondanivalójából.12 views0 comments

Comments


donate button
bottom of page