top of page
Search

Baraka, Samsara - Filmajánló

A Világok arca: Baraka (eredeti címén Baraka) és a Samsara – a lét örök körforgása (eredeti címén Samsara) két nem hagyományos dokumentumfilm. Mindkettő művet Mark Magidson és Ron Fricke készítették és jellemző a művekre, hogy bennük nincs narratíva, nem egy történetet mesélnek el, hanem lassú képsorok láncolata.


A Barakát több, mint 20 a Samsarát pedig 25 országban forgatták számos, különböző helyszínen. Különféle tájak, városok, épületek, állatok és emberek jelennek meg a filmekben melyeknek célja, hogy bemutassa színes világunk szépségeit és kegyetlen oldalát is.


Ez a két film nem a fotózásról szól. Mégis a benne megjelenő mozgóképek olyan precíz munkával és látásmóddal készültek, hogy azok minden egyes jelenete egy-egy nagyszerű fényképnek is beillene. Megtekintve számos olyan dolgot felfedezhetünk benne, amely a jó fotó elkészítéséhez is segítségünkre lehet (pl. kompozíció, perspektíva, mondanivaló, érzések stb.)


A lenyűgöző képsorok és az aláfestő zene együtt nem mindennapi élményt nyújt. Érdemes minél nagyobb képernyőn megtekinteni és átengedni magunkat az élménynek.


Ha a természet szépsége és egyre globalizálódó társadalmunk közötti ellentmondás érdekel bennünket, akkor szintén ajánlom a filmet, hisz ez a kettősség nagyon erősen megjelenik a művekben.A Baraka 1992-ben, a Samsara 2011-ben került bemutatásra, több évig forogtak 70mm-es filmre, amely felvételek mind a mai napig megállják helyüket és gyönyörű látványt nyújtanak.


10 views0 comments

Comments


donate button
bottom of page