top of page
Search

Régi képek - A múlt lenyomatai

A fotográfia története közel kétszáz éves múltra tekint vissza. Az első fénykép megjelenése óta rengeteget fejlődött ez a képalkotó eljárás. A legelső fényképezőgépek egyszerű fadobozból és csiszolt üveg lencséből álló szerkezetek voltak. Ezekhez képest a mai fényképezőgépek hihetetlenül bonyolult és sokat tudó eszközök. A fényképezőgépek és maga a fotótechnika fejlődésével az elkészül fotók is egyre jobbak lettek, legalábbis technikailag. Az idő előrehaladtával pedig, egyre szélesebb közönség számára vált elérhetővé annak lehetősége, hogy fotográfia készüljön róluk, vagy ők maguk is fényképeket készítsenek.


A fotográfia egyik szépsége abban rejlik, hogy a fényképek az adott kor lenyomatai lesznek idővel, mégpedig olyan lenyomatok, melyek vizuálisan engednek majd betekintést letűnt korokba.


Sokan gyűjtünk, tartunk otthon régi családi fotókat. Ha ritkán is, de időnként előkerülnek és szívesen merengünk el rajtuk, gondolunk vissza általuk.


Biztos vagyunk néhányan, akik szívesen nézegetnek régi fotókat, akár olyat is, amihez semmi kötődésünk nincs. Mégis élvezettel vizsgálgatjuk, keresünk rajta valami érdekeset, elgondolkodunk a mögötte lévő esetleges történeten.


Szerencsére vannak olyan képgyűjtő galériák, melyek arra törekednek, hogy régi fényképeket gyűjtsenek össze és tegyenek közzé. Az alábbi néhány oldal is erre szolgál. Bátran szemezgessünk, keressünk rá városunkra, községünkre vagy egy adott időpontra.


FORTEPAN - LINK AZ OLDALHOZ


Ez az oldal már jelentős, több, mint 140 ezer fényképpel rendelkezik. 2010-ben indult el a fotók gyűjtése és közzététele. Az oldalon megtalálható képek szabad felhasználású fotók. Azok nagy méretben megtekinthetők, és letölthetők.


Kereshetünk kulcsszavak alapján, vagy időintervallumot megadva.



Azopan Fotóarchívum - LINK AZ OLDALHOZ


Egyre bővülő archívummal rendelkező oldal, amely főleg Romániában készült fotók gyűjtésére vállalkozott. Az egyes képek ingyenesen megtekinthetők és letölthetők, megoszthatók.


Kereshetünk kulcsszavak, vagy évszámok alapján.



Régifotók.hu - LINK AZ OLDALHOZ


Ez az oldal már üzleti céllal gyűjti és árulja a régi fotókat. Papírkép, dia, fotónegatív, és különféle nyomtatási reprodukciók vásárolhatók meg a gyűjtők számára.


Kereshetünk kulcsszavakra, vagy kategóriák szerint.



8 views0 comments
donate button
bottom of page