top of page
Search

Kompakt fényképezőt 60.000-ig

Az Árukereső által kínált, jelenleg is kapható, legolcsóbb kompakt fényképezőgépeket hasonlítottam össze, hogy kiválasszam azt az ötöt, amit szerintem érdemes megvásárolni ebben a kategóriában. Összesen 18 fényképező volt a kínálatban. A kategóriát a 60.000 forintig bezárólag határoztam meg. Ez egy elég kompromisszumos árkategória, mind funkciók, tudás és mind képminőség terén. Mindenképp érdemes végig gondolni, hogy ha ebben a kategóriában szeretnénk fényképezőt vásárolni, akkor megéri-e a beruházás , hiszen a mai mobiltelefonok már viszonylag jó fotós funkciókkal és képminőséggel rendelkeznek. Így elképzelhető, hogy telefonunk sokkal szebb fotót készít és a fényképezővel esetleg nem leszünk megelégedve.


Persze vannak olyan funkciók, technikai jellemzők, amikben telefonunk még nem tudja felvenni a versenyt ezekkel az olcsóbb fényképezőgépekkel sem. Amennyiben ezeket igényeljük jobb választás a kompakt fényképező.


Kiknek ajánlott tehát ezen fényképezők megvásárlása? Akik most ismerkednek a fotózással, de szűkös lehetőségeik csak a legolcsóbb gépet engedik megvenni, vagy csak kezdetben nem szeretnének többet költeni. Tovább nem rendelkeznek olyan telefonnal, ami sokkal jobb képminőségben, esetleg fotós funkciókban. Vagy ha mégis, akkor is szívesebben fotóznának egy fényképezővel.


Kodak FZ152


Ez a legolcsóbb az ajánlott öt fényképező közül. Valamint ennek van a legkisebb felbontása a maga 16 megapixelével. Ez a felbontás azonban korántsem kevés, különösen kezdő fotósoknak. A 15-szörös optikai zoom már elég jó átfogást jelent. A leghosszabb záridőt használhatjuk az öt gép közül, akár 30 másodpercet is beállíthatunk egy exponáláshoz. 3 centimétertől már éles a téma, makrózni is lehet vele. Ergonómiailag ez tűnik a legkényelmesebbnek. Van egy kis kiugró markolata szemben a több géppel. A markolata gumiborítást kapott, a fényképező többi része műanyag borítású.



Canon IXUS 190


A 20 Megapixeles felbontás és a 10-szeres optikai zoom már tökéletes kezdő fényképezőgépnek. Ezt a felbontást már bőven meg lehet vágni és a zoom is elég jó ahhoz, hogy egy távolabbi témát is le tudjunk vele fotózni. Sem a Kodak fényképező, sem ez a típus nem rendelkezik manuális fókusz állítási lehetőséggel, így csak az automatikára bízhatjuk az élesség állítást. 1 centiméterről van makró funkciója.

Sony Cyber-shot DSC-WX350


18 Megapixellel és 20-szoros optikai zoommal rendelkezik a fényképező, ami elég jó kombináció. Ebben a modellben sincs manuális fókusz. 5 centimétertől van a makró funkciója. ISO értéket is 800-ig nyugodtan fel lehet emelni, így is elfogadható képeket készít. A 10 kép/mp sorozatfunkciója elég gyors. Bár záridő tekintetében csak 1 másodperc és 1/1600-as értékek között választhatunk. Egy akkumulátor feltöltéssel a legtöbb képet tudja készíteni a listán szereplő többi fényképezőgép közül.


Canon IXUS 285 HS


Az IXUS 190-es modellhez nagyon közel áll tudásban, de 12-szeres zoommal, manuálisan állítható fókusszal és jobb felbontású 3”-os kijelzőjével felülmúlja azt. Ezért a pluszért 5-8 ezer forinttal kérnek többet áruháztól függően, de ezt a felárat megéri beleölni.



Canon PowerShot SX620


21 Megapixeles felbontással és a gépek közül a legnagyobb, 25-szörös optikai zoommal rendelkezik. Beépített felugró vakuval, manuális fókusszal, dizájnos megjelenéssel és szerintem a legjobb képminőséggel ez a legjobb választás az öt fényképezőgép közül. A legnagyobb felbontású 3”-os kijelzőt kapta az említett öt fényképezőgép közül. Ez a legdrágább fényképező, hatvanezer forint körül mozog az ára, de a tudása és képminősége miatt megéri ezt választani a felsoroltak közül.


A jelenleg elérhető 18 típus közül tehát a fent említett 5 fényképezőgép az, amit szerintem érdemes megvásárolni, ha olcsó, kezdő gépet szeretnénk újonnan vásárolni, és megmaradunk a kompaktok nyújtotta könnyed súly, kis méret mellett. A típusok közel azonos tudásúak, néhány paraméterben térnek el egymástól. A legolcsóbb és legdrágább modellt tekintve, a közel dupla árat megéri megfizetni, hiszen képminőségben, funkciókban és tudásban is annyival többet nyújt a drágább gép. De ha nagyon szűkös anyagiakkal rendelkezünk, a legolcsóbb Kodak fényképező is jó választás. Hiszen ha összevetjük a többi azonos áron kapható modellel mind képminőség, mind megjelenést tekintve ez a gép kerül ki győztesen.

33 views0 comments
donate button
bottom of page