top of page
Search

Mire figyeljek fényképező vásárlás előtt?

A mobiltelefonokba épített kamerák az elmúlt néhány évben jelentős fejlődésen mentek keresztül, ezért a mai mobiltelefonok már nagyon jó fotós (és videós) képességekkel rendelkeznek. A kezdő, amatőr fotósok nagy része manapság már mobiltelefonnal kezdi a fotózást, hiszen az szinte mindenkinek van és mindig kéznél van. Talán sokunknak a mobilfotózás adja meg a kezdő lépést, ahhoz, hogy komolyabban is érdeklődjünk a fotózás iránt. Amennyiben megszületik bennünk ennek gondolata, elkezdünk a fényképezőgép felé kacsintgatni.


A karácsony közeledtével sokan gondoljuk úgy, hogy talán most jött el az ideje annak, hogy meglepjük magunkat, vagy valamelyik családtagunkat egy fényképezőgéppel. De mire figyeljünk, ha fényképezőgépet szeretnénk vásárolni?


Javaslom, hogy amennyiben nem magunknak, hanem ismerősnek, családtagnak veszünk ajándékba fényképezőgépet, akkor beszéljük meg ezt az illetővel, kérjük ki a véleményét. Igaz, egy meglepetés ajándék sokkal nagyobb öröm, ha betalál. De, ha a megajándékozni kívánt fél már érdeklődik a fotózás iránt, akkor elképzelhető, hogy valamelyest utánajárt a dolgoknak és kialakult valamilyen kép a fejében arra vonatkozólag, hogy milyen gépet szeretne venni, milyen irányba akar lépni. Elképzelhető, hogy tudja melyik kategóriát szeretnék választani, esetleg elkötelezte magát egy márka iránt.

Mielőtt fényképezőgép vásárlásra szánnánk el magunkat járjuk körbe, hogy milyen fényképező típusok és márkák léteznek. Gondoljuk végig, hogy milyen célra szeretnénk megvenni az adott gépet és mekkora keretet tudunk rászánni. Mit szeretnénk fotózni, milyen témák érdekelnek (bár a téma, stílus, irány a legtöbb esetben menet közben alakul ki). Csak egyszerű hobbifotósok vagyunk, aki a kirándulásokat akarja megörökíteni, vagy szeretnénk kicsit mélyebben belemenni a fotózás rejtelmeibe és a tanulás sem riaszt el bennünket? Nem mindegy, hogy egy kompakt gépet vásárlunk, vagy esetleg egy MILC, DSLR lesz a célunk.


Vegyük figyelembe azt is, hogy ha cserélhető objektíves gépet választunk, akkor szükségünk lesz objektívekre is, amik meg tudják dobni a költségvetést. Ha első gépünket vásároljuk és még nincsennek objektívjeink, akkor mindenképpen érdemes KIT-ben megvásárolni a fényképezőt. Azaz, amikor fényképező mellé adnak valamilyen objektívet. Ha nem KIT-ben vásárlunk, akkor magunknak kell kinézni egy objektívet a gépvázhoz. Olvassunk utána, hogy melyik váz, melyik objektívvel kompatibilis, vagy kérjük ki az eladó segítségét. Különféle objektívtípusok léteznek, amik más-más témához valók. Vannak olyan objektívek, amik szélesebb felhasználási módra alkalmasak és olyanok, amik inkább egy adott felhasználási célra specializálódtak.

Fontos, hogy a fényképezőgépünk mellé legalább egy memóriakártyát is vásároljunk. A mai gépek szinte mindegyike belső memória nélküli, azaz nem lehet a fotókat elmenteni memóriakártya hiányában. Ügyeljünk arra, hogy a memóriakártya a fényképező gépünkkel kompatibilis legyen. Ez nem csak azt jelenti, hogy belemegy a foglalatba, hanem képes kezelni azt. Az olcsóbb, belépő fényképezőgépek nem biztos, hogy tudják kezelni a nagyon nagy tárhellyel rendelkező, vagy nagyon gyors kártyákat. Ha esetleg kezelik is a gyors kártyát, nem fogják tudni kihasználni annak maximális sebességét, így feleslegesen adunk ki több pénzt a gyorsabb kártyákra. Különféle memóriakártya típusok léteznek. Az egyik legelterjedtebb az SD kártya, de egyre jobban terjednek a XQD kártyák. Vannak gépek, amik CF, xD-Picture, Memory Stick kártyákat fogadnak, bár ezek egyre kevésbé jellemzőek.

Ahhoz, hogy a memóriakártyáról a számítógépre fel tudjuk másolni a fényképeinket szükségünk lesz egy kártyaolvasóra is. Ha nincs ilyenünk otthon, akkor ne felejtsünk el azt is vásárolni. Ha laptopon dolgozunk, nézzük meg, hogy van-e beépített kártyaolvasója és az megfelel-e a kártyánknak. A legtöbb fényképezőgépről adatkábellel is fel lehet másolni a számítógépre a fényképeket, de ez általában lassabb, mint a kártyaolvasós megoldás.


Egyéb kiegészítők közül hasznos lehet még a fotós táska, ami nem csak védi a fényképezőgépet, de a hordozhatóságát, tárolását is megkönnyíti. Ezek általában nem nagy kiadások, igaz vannak nagyon drága táskák is, de úgy gondolom kezdő fotósként erre nincs szükségünk, beérhetjük pár ezer forintos táskával is. Rengeteg márka és stílus létezik, változatos színekben és dizájnban. Akár megjelenés szerint is választhatunk, így egy elegáns kiegészítő is lesz a fotóstáskánk. Természetesen arra ügyeljünk, hogy a fényképezőgép elférjen benne, minden szükséges kiegészítőjével együtt. Oldaltáska, válltáska, hátizsák, különféle típusok vannak, ezek közül válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.

Apró, pár ezer forintos kiegészítők a tisztítókészletek. Ezekkel az objektíveket és a fényképezőt tudjuk tisztítani, karbantartani. Egy kompakt géphez talán elég egy pár törlőkendő is. De egy MILC, DSLR géphez és kiegészítőihez már egy tisztítószett sem ár. Ebben általában van egy levegőpumpa, törlőkendők és tisztító tollak. Ezekkel, kellő óvatosság mellett szépen karbantarthatjuk a fényképezőnket. Ha komolyabb takarításra van szükségünk, akkor mindenképp bízzuk ezt szakemberre.

Hasznos, sokszor elengedhetetlen kiegészítő a fotózáshoz a fotósállvány. Egy monopod (egy lábú állvány) is sokkal stabilabb tartást ad, mint ha csak simán kézből fényképeznénk. De ha ennél is nagyobb stabilitásra van szükségünk, mondjuk hosszú záridős fotókhoz, akkor mindenképpen egy háromlábú állványt, tripodot kell vennünk. Ezek az állványok az egészen egyszerűtől a nagyon komolyakig állnak rendelkezésünkre. Természetesen a tudásukkal együtt az áruk is növekszik. A legolcsóbbak pár ezer forintért megvásárolhatóak, de bőven százezer felett is találunk állványokat. Kezdő fotósként itt is törekedjünk a legkedvezőbb megoldásra.

Vásárláskor vegyük figyelembe az állvány méretét, összecsukva és kinyitva egyaránt. A terhelhetőségét, stabilitását. Csatlakoztathatóságát, az állványfej típusát és mozgathatóságát. Különféle állványokat kínálnak stúdiózáshoz, utazáshoz, amatőr fotózáshoz, vagy videózáshoz stb. Válasszuk a számunkra leginkább kedvezőt.


Bár még számos kiegészítő létezik, amiket előbb utóbb meg fogunk vásárolni, ha szükségét érezzük. De ezek azok az alap és kiegészítő kellékek, amikkel már bátran belevethetjük magunkat a fotózás világába. (fotók forrása: pixabay.com)

53 views0 comments
donate button
bottom of page